Karob, zwany również szarańczakiem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego, to popularny na całym świecie produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, jego uprawy znajdują się m.in. w regionie basenu Morza Śródziemnego oraz w Indiach i Australii. Karob zawiera wiele cennych składników odżywczych i charakteryzuje się ciekawym smakiem i aromatem. Najpopularniejsze postaci karobu to melasa karobowa oraz karob w proszku, czasami można spotkać całe strączki rośliny, które nadają się do spożywania na surowo.
Karob – dobry zamiennik kakao
Jedną z charakterystycznych cech karobu jest jego smak i zapach, który przypomina kakao. Karobowy proszek ma jasnobrązowy kolor i słodszy smak niż kakao. W dodatku ma niższą zawartość tłuszczu i może być używany przez osoby uczulone na kakao. Karob nie zawiera również kofeiny, przez co spokojnie mogą go spożywać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Karob to całkowicie naturalny i bezpieczny produkt, odpowiedni jako element zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety.
Karmelowy, słodki smak karobu sprawia, że można go używać w wielu deserach i wypiekach oraz jako naturalny, zdrowy zamiennik cukru.
Jak stosować karob?
Jako popularny zamiennik kakao karob znajduje szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Nie tylko nadaje delikatnej, czekoladowej barwy wypiekom, ale także naśladuje smak kakao, choć nie posiada gorzkiego posmaku. Karob z powodzeniem można stosować w takich potrawach jak:
– owsianka,
– smoothie,
– ciasta np. biszkopt,
– budyń,
– napoje np. karobowe „kakao”,
– krem do tortu,
– polewa do ciast,
– naleśniki i placuszki,
– tarty i tartaletki,
– domowy krem orzechowo-karobowy,
– domowe batony energetyczne.
Karob będzie także dobrym dodatkiem smakowym do jogurtu naturalnego lub jako posypka do napojów kawowych, a nawet deseru tiramisu oraz lodów. Z dodatkiem odpowiedniego oleju lub masła można też przygotować z karobu słodki sos do lodów i naleśników.
Wartości odżywcze karobu
Karob w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny, ale zawiera duże ilości wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i błonnik, a także witaminy z grupy B oraz A, D i E. Jest także źródłem łatwo przyswajalnego białka i cukrów prostych, dzięki czemu szybko doda energii.
Zawarte w karobie związki przeciwutleniające sprzyjają zachowaniu dobrego wyglądu, a brak szczawianów czyni go produktem bezpiecznym dla osób, które muszą unikać tych związków w swojej diecie. Karob świetnie sprawdzi się w codziennej diecie jako źródło substancji odżywczych i dobrego smaku.